Yeşil pasaportta ayar kaçtı!

31 08 2024
642 kez okundu
kiyikose@devrimgazetesi.com.tr

Bakan ayrıcalık konusunda frene basıyor. Haftalık ‘Oksijen’ gazetesinin geçen haftaki sayısında ilginç bir haber vardı; “Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalıklı olmaktan çıkacak mı?” deniyordu. Baran Can Sayın iyi bir araştırma yapmış; Bordo pasaport ile vize engeline takılanların sayısının artması, ‘hususi’ damgalı halk arasında bilinen ismiyle yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesi Meclis gündemine getirilmişti. “Ancak bu durum pasaportun itibar kaybetmesine sebep olabilir” diye de eklenmişti.
Türk vatandaşları, başta Schengen bölgesi ülkeleri olmak üzere İngiltere, ABD ve Kanada’ya vize başvurusunda ya vize randevusu engeline takılıyor ya da başvuruları ‘ret’ ile sonuçlanıyor. Bordo pasaport sahibi binlerce iş insanı, bilim insanı ya da sanatçı ise turistik amaçlı olarak vize engeline takıldıkları için Edirne’yi geçemiyor. Ne fuarlara gidebiliyor ne de konferanslara katılabiliyor. Hal böyle olunca özellikle Schengen bölgesi kısıtlamasını aşabilmek için yeşil pasaport yani hususi damgalı pasaport uygulamasının kapsamının genişletilmesi gündeme geliyor. Zira yeşil pasaport sahipleri 6 aylık dilimler içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla 157 ülkeye vizesiz seyahat edebilme olanağı elde edebiliyor.
KİMLER YARARLANIYOR?
Yeşil pasaportun kapsamındaki ilk değişiklik 2016’da, ikincisi 2019’da yapıldı. Yeşil pasaport 2016 yılına kadar sadece Pasaport Kanunu’nda birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurlarına, vakıf üniversitelerinde 15 yılını dolduran öğretim üyelerine, onların eşlerine ve 25 yaşına kadar bekar, çalışmayan çocuklarına veriliyordu. 2016’da yeşil pasaport kapsamına ihracatçılar da eklendi. Ancak ihracatçılar için şartlar çok ağırdı. Örneğin, son üç yılda yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasındaysa bir kişi bu pasaporta sahip olabiliyordu. 2019 yılında ise 5 yılını dolduran avukatlar da yeşil pasaport alma hakkı kazandı.
TBMM’YE 47 TEKLİF
Zaman içinde TBMM’ye yeşil pasaport kapsamının genişletilmesi için verilen kanun teklifleri arttı. Öyle ki, TBMM komisyonlarında bu konuda bekleyen 47 teklifin 14’ü 2024 tarihli, 3 Ocak’ta MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, meslekte 15 yılını dolduran gazetecilerin de yeşil pasaport alması için kanun teklifi sundu. CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, özel sektörde 15 yıl kıdemi bulunan hekimlere, aynı partiden Gürsel Erol’un teklifi ise nüfusu 500 binden fazla olan il ya da ilçelerde bir dönem belediye başkanlığı yapanlara yönelikti. 5 Şubat’ta CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal en az 10 yıl uluslararası tır şoförlüğü yapanların da bu kapsama alınmasını istedi. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 14 Mart günü 15 yıl kıdemli mali müşavirlerin kapsama alınmasını istedi. Ayrıca verilen tekliflerle, sendikaların yönetim kurullarına, belde belediye başkanlarına, TBMM danışman ve personeli ile belediye danışmanlarına ve eczacılara, çarşı ve mahalle bekçilerine, muhtarlara, mühendis ve mimarlara, tiyatroculara ve milletvekili danışmanlarına verilmesi talep edildi.
Baran Can Sayın’ın araştırmasına göre, 2010’dan beri üretilen hemen hemen her 6 pasaporttan 1’i yeşil iken, 2023’te bu oran 4’te 1 oluyor. 2024 verileri ise daha ilginç çünkü temmuz ayına geldiğinde üretilen yeşil pasaport sayısı, bordo pasaport sayısını ilk defa geçiyor.
BAKAN TAVİZ VERMEDİ
Hürriyet’te Antalya temsilcisi Salim Uzun’un haberine göre; yeni Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve beraberindeki heyetin ziyareti sırasında, vize sıkıntıları nedeniyle yeşil pasaport talepleri ile ilgili olarak Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın şu sözleri dikkat çekti: “Sosyal medya dezenformasyonu ile yanlış bir bilgi uygulaması yayıldı. Bu tamamen yanlış bir bilgi, uygulamayı genişletmiyoruz. Yeşil pasaporta olan güveni sarsamayız.”   
Peki turizm gibi önemli toplantılara gidecekler ne yapacak?
////////
VERGİ KAÇIRANLARA DİKKAT
Maliye’nin denetiminde kira geliri beyan etmeyerek vergi kaçıran 700 bin kişiye bildirim yapıldı. Bunların yalnızca 96 bini gecikmeli olarak ilk kez beyanname verdi. Başka bir ifadeyle kira geliri olup da vergi kaçırmaya resmi uyarı sonrası devam edenlerin oranı yüzde 86, bu korkunç bir şey!
Kira zamlarına iki yıl yüzde 25 sınırı geldiğinde pek çok konut sahibi bunun haksızlık olduğunu söylemişti. Çünkü enflasyonun altında bir zam oranı uygulandı. Bu konuda konutunu kiraya verenler haklıdır!

Whatsapp