Trakya’da koku ve kirli hava

02 03 2024
490 kez okundu
kiyikose@devrimgazetesi.com.tr

Trakya’nın çevre aktivisti ve mühendis Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Marmaraereğlisi ve çevresindeki kirli hava ve koku konusundaki bazı yanlış bilgilere ve tanımlamalara açıklık getirmek adına sorunları kataloglamak gerektiğini vurguluyor.
Çeşitli kaynaklardan yayılan bu koku ve kirlilik, bölge insanı ve yaşam şartları açısından dayanılmaz seviyeye ulaştı. Bu durumun devam etmesi halinde yakın zamanda kitlesel tahribatlar beklenebilecek riskler arasında. Halkın tepki göstermemesi, bu tür sorunları yaratanlara ve denetlemesi gerekenlere esnek bir davranış alanı veriyor gibi gözüküyor. Uyarılmadan, şikâyet beklemeden, görevleri gereği müdahale etmesi gerekenler, burada ihmal hatta işlem yapmamaktaki kasıt nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu işliyorlar.
YANIK PLASTİK KOKUSU

  • Tekstil fabrikalarında havlı kumaşların tıraşlanması sırasında ısıyla kesim yapılıyor. Tekstil fabrikalarındaki RAM makinelerinde kumaşın ısıl işleminde kavrulan plastik-polyester elyafın ürettiği gazlar.

  • Çorlu’nun Çerkezköy yolu üzerinde atıktan alüminyum külçe üreten metal geri dönüşüm işletmeleri var. Bu işletmeler kola kutularını eritiyor. Bu kutuların içi plastik, dışı boya kaplı.

  • Plastik polyester malzemeden ısı izolasyon malzemesi, yalıtım malzemesi ve sünger üreten işletmelerden yayılan gazlar. Çalıntı kablolardan ve hurda kablolardan bakır telleri ayırmak için yakan korsan atık depoları var.

KİMYASAL KOKUSU

  • Tekstil fabrikalarında bazı proseste solvent kullanılıyor. Bu malzeme buharlaşan bir kimyasal. İşletmenin içinde de aktif etkili bir zehirleyici. Endüstriyel kimyasal üreten, paketleyen (bidonlayan) ve bizzat üreten tesisler. Bu işletmelerde bizzat kök kimyasal buharlaşıyor.

KOKU VE NEDENLERİ
Gece saatlerinde ve gün ışıyıncaya kadar süren kokunun nedenleri nedir?

  • Ergene Nehri ve kollarında rüzgârsız havalarda yoğunlaşan koku öbekleri, hafif rüzgarda insanlara ulaşıyor. Ergene ve kollarının kıyısındaki fabrikaların kimyasal atıklarının akarsulara verilmesi ile buharlaşan kimyasal koku üreticileri...

  • Deri fabrikalarından aldıkları atıklardaki yağı ayrıştırmak için kaynatan korsan geri dönüşümcüler var. Bu işlem yapılınca leş kokusu ve yanık yağ kokusu geliyor.

  • Arazi içerisinde rastgele dökülmüş bazı atıkların delilleri yok etmek için kasten yakılması da çok görülüyor. Bu tür atıklar genelde polyester-plastik atıklar için uygulanan bir yakma işi. Sert ve uzun süreli lodos esintilerinde ters basan lağım kanalları, sokaklardaki mazgallardan lağım kokusu salıyor.

//////

DEPREMLERDE YIKILMAYACAK BİNALAR İÇİN DOĞRU YALITIM ŞART
Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye, orta ve büyük ölçekli depremlerin görüldüğü ülkeler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle depreme karşı alınacak önlemler, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler büyük önem taşıyor. Toplum genelinde farkındalık yaratmak ve deprem bilinci oluşturmak için her yıl 1-7 Mart arası ‘Deprem Haftası’ olarak anılıyor. Deprem gerçeğinin sadece bu hafta değil sürekli gündemde tutulması gerektiğini belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Depremin yıkıcı sonuçlarını yaşatmayacak ve uzun yıllar boyunca güvenli barınma sağlayacak binalar için zemin etüdünün doğru yapılması, yapının tekniğine uygun olarak tasarlanması, iç ve dış etkenlerden yalıtım ile korunması ve bütün süreçlerin yine tekniğine uygun şekilde denetlenmesi gerekiyor. Bir yapı inşa edilirken binaların en büyük düşmanı olan korozyona karşı kalkan görevi gören su yalıtımının, binaların sağlam şekilde ayakta kalması noktasında hayati öneme sahip olduğunu unutmamak gerekiyor.” dedi.

Whatsapp