TİHEK’TEN TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AĞIR CEZA!

Cezanın nedeni, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Tekirdağ’a getirilen ve otellere yerleştirilen depremzedelerin, yerel seçimlerin hemen ardından otellerden çıkarıldığı iddiası oldu. Bu olay, TİHEK tarafından "siyasi görüş temelinde ayrımcılık yasağının ihlali" olarak değerlendirilerek, belediyeye ağır bir ceza verildi.
Kadir Albayrak’ın yönetimi döneminde, depremzedelerin Tekirdağ’a yerleştirilmesiyle başlayan süreçte, yerel seçimler sonrasında bu kişilerin konakladıkları otellerden çıkarıldıkları iddia edildi. Söz konusu olayda, seçim sonuçlarının ardından depremzedelerin siyasi görüşleri nedeniyle otellerden çıkarıldığı öne sürüldü. TİHEK, bu durumu “siyasi görüş temelinde ayrımcılık” olarak değerlendirip, belediyeye ağır bir idari para cezası verdi.
TİHEK’in cezayı açıklaması, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Depremzedelerin zor koşullarda olduğu bir dönemde, yerel yönetimin böyle bir tutum sergilediği iddiaları büyük tepki topladı. Depremzedelerin mağduriyetlerinin siyasi sebeplerden kaynaklandığı iddiası, yerel yönetim üzerinde baskı yarattı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin bu iddialar karşısında henüz resmi bir açıklama yapmamış olması ise dikkat çekti. Eski Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın, bu duruma nasıl yanıt vereceği ve kamuoyuna yönelik açıklamalarının ne olacağı merak konusu.
TİHEK’in ceza kararında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan belgeler ve yapılan araştırmalar büyük önem taşıyor. Belgelerde, depremzedelere geçici konaklama ve yemek hizmeti sunulmasına yönelik belediyenin yüklenici firma ile imzaladığı sözleşmenin 13 Ağustos 2023’e kadar devam etmesi gerektiği ortaya kondu. Ayrıca yemek hizmetine ilişkin sözleşmenin ise 31 Ağustos 2023’e kadar geçerli olduğu belirtildi.
Belediyenin 16 Mayıs 2023 tarihinde Tekirdağ Valiliği ve Tekirdağ İl AFAD Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, “Depremzede vatandaşlarımıza yönelik geçici konaklama hizmetimiz, 21 Mayıs 2023 tarihinde sonlandırılacaktır, gerekli işlemlerin yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.” ifadelerinin yer aldığı kaydedildi. Bu yazı, otel konaklama hizmetinin sonlandırılmasına dair sürecin resmi belgelerle ortaya konulmasına olanak tanıdı. Belediyenin iddialara karşı sunduğu savunmada ise, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için baştan beri büyük bir seferberlik içinde olunduğu ve hiçbir depremzedenin geri çevrilmediği belirtildi. Ancak, depremzedelerin kısa sürede beklenenden fazla artması nedeniyle ayrılan bütçenin yetersiz kalabileceği ifade edilerek, konaklama süresinin kısaltılmasının bir zorunluluk olduğu savunuldu. Buna karşın TİHEK, seçimlerin hemen ardından bu hizmetlerin sonlandırılmasının siyasi görüşlere dayanarak yapıldığını öne sürdü.
TİHEK’in kararında, “Seçim tarihi ve konaklama hizmetinin sonlandırılma tarihi göz önünde bulundurulduğunda, bu sürecin depremzedelerin siyasi görüşleri üzerinden sonlandırıldığı varsayımı ortaya çıkmaktadır. Bu durum hem maddi hem de manevi anlamda depremzedeleri olumsuz etkilemiş ve barınma hakkına yönelik bir müdahale teşkil etmiştir.” ifadeleri yer aldı. Kararda, özellikle siyasi görüş temelinde ayrımcılık yasağını ihlal eden bu kararın, ulusal ve uluslararası düzenlemelere de aykırı olduğu belirtildi.
TİHEK, depremzedelerin otellerden çıkarılmasının, konaklama hizmetinin siyasi varsayımlara dayalı olarak sonlandırıldığını ve bu durumun ayrımcılık teşkil ettiğini savunarak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne verilen cezayı gerekçelendirdi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne verilen bu cezanın ardından, kamuoyunda belediyenin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu. Belediye yetkililerinin ve eski belediye başkanı Kadir Albayrak’ın, bu ceza karşısında nasıl bir savunma yapacağı, cezaya itiraz edip etmeyecekleri veya herhangi bir açıklama yapıp yapmayacakları hala belirsizliğini koruyor.
Mehmetcan ARSLAN

