Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç:

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç Tekirdağ’ı ve sorunlarını DEVRİM’e anlattı. Gittiği her yerde alt yapı sorunuyla karşılaştığını belirten Dalgıç, başkan olduktan sonra temizliğe belediyeden başladığını söylüyor...
16 07 2013
45674 kez okundu

Röportaj Uğur Adutalp

 -Adem Bey, çalışmalarınızda bahseder misiniz?

Tekirdağ Belediye Başkanlığı’na aday olduğumda yapacağım hizmetlerin hepsinin bir alt yapısı vardı. Planlamış olduğum bütün projelerin tamamını alt yapı oluşturup hizmete açtık. El atmadığımız tek konu yok. Tekirdağ bu zamana kadar hep kaos ile yönetilmiş. Müdürlüklerin yönetmelikleri yoktu. Hangi telefonu kim kullanıyor, hangi bilgisayarı kim kullanıyor bunlar kime bağlı belli değildi. Su borularından, kanalizasyon sistemlerinden çok sıkıntılı bir şehir devraldık.

Şehirde olması gereken alt yapı ile kimse ilgilenmemiş. Şehirde kanalizasyon yoktu. Siteler fotostiklerle imar izni alıyordu. Yağmur suyu gideri yoktu. İçme suyu boruları değişti. Kanalizasyon borusu değişti. Yollar eskisinden çok daha iyi bir şekle getirildi. Yolun, asfaltın, taşın kalitesi çok fazla arttırıldı. 4’te 3’nü tamamladık. Bu seneyi yol ile geçireceğiz. Çevre Müdürlüğü, İlan Proje Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü ve Trafik Zabıtası yoktu. Biz bütün bu projeleri gerçekleştirerek müdürlükleri kurduk. Konservatuar yoktu. Fakat bu sene konservatuar 3’üncü senesini bitirdi. Seneye mezun verecek. Çok fazla eksiklik vardı. İmara gelenler, istediği gibi izin almış, kente dönük yanlışlara aldırış edilmemiş. Kişiye dönük çalışma sistemi uygulanmış. Biz bu sistemi yıkmak için mücadele ettik. Kişisel çıkarı kırdık. Toplum olmanın gerekleri yerine getirilsin diye uğraş veriyoruz. Birlikte aynı şehirde yaşıyorsak herkes eşit. Kimse kimseden üstün değil. Biz 600 metrekareye yapılmış çay bahçesini yıktık, suçlu olduk. Hukuki sistemde yapılmış olan modern şehircilik anlayışı ile hareket ediyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ELİMİZDE PROJELER VAR

Siyasete devam edecek misiniz?

Genel başkanımızın da söylediği gibi, kamuoyu yoklamaları yapılacak. Eğer ismimiz öne çıkarsa, devam ederiz. Eğer olmaz seçilmezsem, başka bir arkadaşımız olursa onun yanında olur, onu destekleriz.

-Tekrar başkan olursanız, hangi konular üzerinde duracaksınız?

Elimizde projelerimiz var. Ama esas olan sistemin artırılması. TESKİ, UKOME kurulacak. İtfaiye müdürlükleri, mezarlık müdürlükleri kurulacak. Bunlar zaten yapılıyor olan çalışmaları yeniden birbirleriyle entegre olan, birbirleriyle uyumlu çalışan insanlar olacak. Önce entegre çalışma sistemi oluşturulmalı ve kurulmalı. Diğer bölümlerle de uyumlu bir şekilde çalışılmalı. Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy su kanalı çalışma sistemi farklı olabilir. Bizim kurduğumuz sistem Çorlu’da veya herhangi bir ilçede olamayabilir. Bu yüzden o sistemler uyumlu bir şekilde entegre edilmelidir. Sahil, havaalanı, park çalışmaları hepsi oluşturulmalı.

EN BÜYÜK SIKINTI ÇEVRE

-Size göre Tekirdağ’da eksik olan nedir?

Birinci sıraya belediyeyi koydum. Öncelikle içimizdeki sistemi düzene sokma çalışmaları yaptım. Yönetmelikler oluşturuldu. Önce belediyemizi temizledik ve düzen oluşturduk. Tekirdağ’da alt yapı ve şehircilik anlayışının olmaması en büyük sorunlar arasında. Köyleri hiç katmıyorum, oralarda zaten hiç alt yapı yok. Nereye gidersem gideyim kanalizasyon yok. Çevre sorunu en büyük sıkıntımız. ‘Şafak Harekatı’ na gelince. Bu konu ile ilgili çalışıyorlar fakat başlamış olan, ortada var olan herhangi bir şey yok. Eskiden ateşten çıkan çöp alanları kapatıldı. Örneğin 25 gün sonra ‘Biyolojik Arıtma’ ile ilgili bir ihalem var. Bu çalışmaya alt yapı dahil 115 milyon yatırım yapıldı. Bununda birlikte şehrimiz yerli turist konusunda çok etkili olacak.

Gençler sistemin içinde yer almalı

-Büyükşehir Belediyesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nüfusu artan şehirler büyük şehir sıfatını mutlaka almalı. Çoğu ilçe ile birleşiyor. Ulaştırma, imar düzenlemeleri kadar birçok yenilik geliştirilmektedir. Ulaştırma, en büyük sorun. Toplu taşıma araçlarının güzergahlarının belirlenememesi büyük sorun teşkil ediyor. Köy araçları birbirlerini şikâyet ediyor. Bunların tek bir elden düzenlenmesi gerekiyor. Mezarlık, itfaiye gibi standart hizmetlerin il içinde verilmesi gerekiyor.

-Sizce siyaset nedir?

Siyaset değişim içinde. Son aylarda apolitik denen insanların aslında apolitik olmadığını görüyoruz. Ben bütün partilerin şapkayı önüne koyduğuna inanıyorum. Gençlerin bu sistem içerisinde yer alması gerekiyor. Onlara yer verilmedir. Başbakan, ilçe başkanı, il başkanı, belediye başkanı hepsinin kendini, halkını temsil edemediğini görüyorum. Ülkeyi temsil edebiliyorlar mı? İnsanlar artık buna bakıyor. Ses artık yok. Çok sesli olan kısım artık hiçbir şey yapmıyor ve bir şey ifade etmiyor. Kim bizi temsil edebiliyorsa, bu düşünceleri, fikirleri, yaptıklarını ve kılıf kıyafetini dahi kapsamaktadır.

ADEM DALGIÇ KİMDİR?

1961 yılında Tekirdağ’lı bir ailenin çocuğu olarak babasının görevi nedeniyle bulundukları Bursa’da doğdu. İlk ve ortaokulu Yalova’da, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandı. 1985’te mezun oldu ve mecburi hizmeti için Çukurova Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği’nde göreve başladı. Mecburi hizmetini bitirdikten sonra 1988–1989 yıllarında Tekirdağ Merkez Sağlık Ocağı’nda görev yaptı. 1989’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi’nde ihtisasına başladı. 1990’da beyin anatomisi çalışmaları için bir ay Almanya’da bulundu. 1995 yılında beyin cerrahisi uzmanı olarak Tekirdağ SGK Hastanesi’ne atandı. Askerliğini Kasımpaşa Deniz Hastanesi’nde uzun dönem ve beyin cerrahisi uzmanı olarak yaptı. 1997’de ise Tekirdağ’daki görevine döndü.

1998–2002 yılları arasında başhekim yardımcılığı ve 2002-2005 yılları arasında Tekirdağ SGK Hastanesi Başhekimliği görevlerini sürdürdü. Bu dönem içinde kendi branşı ile ilgili toplantıların yanı sıra çok sayıda eğitim (hastane idareciliği ve ISO) çalışmalarına katıldı. 2000–2002 yılları arasında Tekirdağ Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. 2005 yılında hastanedeki görevinden ayrılan Dalgıç, Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi’nde beyin cerrahisi uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bir müddet özel çalıştıktan sonra Şubat 2007’de Lüleburgaz Devlet Hastanesi’ne Beyin Cerrahisi uzmanı olarak atandı. 29 Mart 2009 tarihinden itibaren Tekirdağ Belediye Başkanlığı yapan Dalgıç, evli ve 2 çocuk babası.

 

Whatsapp