Milyonlarca emekli gözünü bayram ikramiyesine dikti
17 milyona yakın dul ve yetim bir yanda kıt bütçesi ile 1 Mart’ta başlayacak ramazana hazırlanırken, diğer yanda Şeker Bayramı öncesi ödenecek ikramiyenin hesabını yapıyor.
Mevcut 3 bin TL olan ikramiyeye ne kadar zam yansıtılacağı belirsizliğini koruyor. Yeni tutarlara ilişkin çeşitli görüşler havada uçuşuyor. Çok farklı rakamları ortaya dökenler emekliyi büyük beklentiye sokuyor. Lakin henüz net rakam yok.
Hükümet duyurmadığı sürece yazılan, çizilen tutarların kıymeti harbiyesi yok. Bu haberler emekliyi boş yere umutlandırmaktan öte geçmiyor.
Bakanlar Kurulu’nun hafta başında gerçekleştireceği toplantının ardından zamlı yeni ikramiyenin kamuoyuna duyurulacağı kuvvetle dillendiriliyor. Kulislerde hükümetin mevcut 3 bin TL tutarındaki ikramiyeye en çok yüzde 50 zam yaparak 4.500 TL’ye yükseltebileceği savlanıyor. Daha düşük artış yapılacağını ileri sürenler de var. Dillendirilen artış oranlarının cep yakan hayat pahalılığının en çok vurduğu gariban kitlenin beklentisini karşılamayacağı aşikâr.
Yıl başında aylıklarına yansıtılan yüzde 15,75 ve yüzde 11,54 zamla büyük düş kırıklığı yaşayan SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile emekli memur bir kez daha şoke olmak istemiyor. En az 5 bin TL olmazsa olmazları.
Hiç yoktan aylıklarına yapılan güdük zammı bir ölçüde telafi edebilir 5 bin TL. Aslında en düşük ramazan kolisinin 500 TL ile 1.000 TL arasında değiştiği göz önüne alınırsa 5 bin TL ikramiye hiç de çok değil.
Tatili unutan, bu bayramı da evinde ailesi ve torunları ile geçirecek eli öpülesi emekliye en az 5 bin TL ikramiye ödemek onlara verilecek değerin göstergesi olacaktır. Zira yıllarca emeği ile ülke kalkınmasına omuz veren emekli her şeyin en güzelini fazlasıyla hak ediyor. Onlara ne verilse az.
Şükrü KARAMAN
///////////
İLGİNÇ BİR ANTAKYA KİTABI
Deprem sonrası ‘Antakya: Tanıklarlar, Miras ve Gelecek’ kitabı Nehna ve İstos Yayın iş birliği ile okurlarla buluşuyor. Bu eser sadece bir kitap değil; hafızayı koruma, tanıklıkları gelecek nesillere aktarma ve Antakya’nın çok katmanlı mirasını yaşatma çabasının bir parçası. Bu çalışmanın sadece bir anlatı olarak kalmaması aynı zamanda yaraların sarılmasına katkı sunması için kitabın telif geliri deprem sonrası, eğitim hayatları sekteye uğrayan öğrencilere burs desteği sağlamak amacıyla kullanılacak. Böylece, ortak hafızamızdan doğan bu eser kayıtların bölgesinde büyüyen yeni nesillere umut taşıyacak.
Kitap 6-20 Şubat 2023 tarihlerinde Antakya ve çevresindeki depremlerin öncesi, bugünü ve sonrasında kentin kapsamlı bir şeklide belgesellemeyi amaçlayan bir derleme. Yıkımın yasını tutan, anlatan ve belgeleyen değil aynı zamanda şehrin ayağa kaldırılması, sakinlerinin geri dönüşü, yeni dayanışma ağlarının kurulması ve kültürel mirasının, insanının ve hafızasının korunması yönünde umut verici bir yol tasavvur etmeye çalışan, fakat farklı disiplinlerden yazarlara ait tanıklık, makale ve röportaj ve araştırma türlerinden 32 yazından oluşuyor.