Meclis’teki önergeler ve raporlar açılsın, acılar yaşanmasın!

26 04 2025
282 kez okundu
kiyikose@devrimgazetesi.com.tr

İstanbul’da ve çevresinde yaşanan depremlerin gerçeği bir kez daha hatırlattığını söylemek zorundayız. İyi ki İstanbul’da daha büyük acılar yaşamadık. CHP Milletvekili Ayhan Barut’un dediği gibi böyle bir acının yaşanmaması için daha fazla zaman yitirmeden depreme karşı acil seferberlik başlatılması gerekiyor.
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna vurgu yaparak on milyonlarca insanın fay hatlarından kaynaklı risk altında olduğunu ifade eden Barut, “Deprem dirençli kentler, deprem gerçeğine uygun yapı stokları yaratmak zorundayız. Son 6 Şubat depremlerinde yaşanan acılardan ders çıkartıp önlenebilir acılar yaşanmaması için acil adım atılmalıdır.” dedi. Doğru söylüyor sayın vekil.
İstanbul’da yaşanan depremlerden etkilenen herkese ‘Geçmiş olsun’ dememiz gerekiyor. Bu arada konu değiştiriyoruz.
ERZİNCAN-MARMARA DEPREMİ ARASINDAN 60 YIL GEÇTİ
Ayhan Barut, diyor ki: “Ülkemizde bildiğimiz kadarıyla 18 ilimiz ve 80 ilçemiz fay hatlarının doğrudan üstünde yer alıyor. Bu sayının daha fazla olduğu da ifade ediliyor. Bu da gösteriyor ki, deprem gerçeği açısından milyonlarca insanımızın yaşamı hala çok büyük risk altında. 1939 Erzincan depreminden 1999 Marmara depremine kadar geçen sürede 100 binden fazla insanımızı kaybettik. 6 Şubat depremlerinde çok daha büyük acılar yaşadık. Bu acılardan hala ders çıkarılmaması ve gerekenlerin yapılmaması içimizi karartıyor, geleceğimizi ve yaşamı riske atıyor.”
‘SEFERBERLİK BAŞLATILMALI’
Depremin değil ihmalin ölüm getirdiğini yineleyen Barut, merkezi hükümetten yerel yönetimlere kadar her kurum ve kuruluşun bu süreçte rol alması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Herkes biliyor ki, depreme karşı gereken önlemler alınsa, deprem dirençli kentler için harekete geçilse, acil eylem planları hazırlanıp yaşam alanları için dönüşüm başlatılsa bu acılar tekrar tekrar yaşanmazdı. Biz önlenebilir acıların bir daha yaşanmaması için depreme karşı etkin önlem alınmasını, daha fazla vakit kaybetmeden acil eylem planı hazırlanarak harekete geçilmesini, deprem dirençli kentler, yapı stoklarının deprem dirençli hale getirilmesi, yaşam için yasal düzenlemeler, eğitim atağı gibi her konuda seferberlik başlatılmasını istiyoruz.”
//////
DEPREMCİLER AYRIŞIYOR
Silivri açıklarında meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan yer bilimcilerin “Büyük deprem geliyor” sözlerine karşılık Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Marmara’da büyük deprem olmayacak.” diyor.
Küçük depremin bu fayda stresi artırdığı ve kırılmayı tetiklediği de söyleniyor. Peki, deprem bilimciler neden ayrıştı diye soruluyor.
Boydan boya giden bir fayda bu söz konusu olur mu? Sayın depremcileri bekleyeceğiz ve söylediklerini daha iyi anlayacağız.

Whatsapp