KÖMÜRDEN ACİLEN ÇIKMALIYIZ
TEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadelede küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
TEMA Vakfı, ana gündemi ‘iklim finansmanı’ olan zirvede, iklim krizinin artan olumsuz etkilerinden sorumlu ülkelerin tarihsel yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.
Zirveyi değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Doğayı hammadde deposu, emeği ise ucuz işgücü olarak gören, sanayilerini ve ekonomilerini fosil yakıtlarla büyüten ülkeler iklim krizini tetikledi. Bu krizden neredeyse hiç sorumlu olmayan bölgeler ise en ağır bedelleri ödüyor. Oysaki fosil yakıt kullanımıyla zenginleşen bu ülkeler, neden oldukları hasarları karşılamakla yükümlüdür.” dedi.
Ataç, “Akkuyu’nun 2028’e kadar tam kapasiteye ulaşması planlanırken, 2035’te Türkiye’nin 7.2 GW nükleer enerji kapasitesine sahip olması hedefleniyor. Türkiye’nin bir an önce yenilenebilir enerjiye geçiş yapması ve kömürden çıkış planını açıklaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Ataç, küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması için fosil yakıttan vazgeçilmesi gerektiğini yinelerken “İklim adaleti için gecikme lüksümüz yok.” uyarısında bulundu.
////////
TBMM MAHKEMEYE VERİLİYOR
Türkiye’de çevre mücadelesi tarihinde bir ilk yaşanıyor. Yurttaş inisiyatifiyle hazırlanan ‘Ekokırım Yasa Teklifi’ni TBMM’ye sunan Yurttaş Hareketi, taleplerinin görmezden gelinmesi üzerine hukuk mücadelesi başlattı. 28 Kasım’da TBMM’ye sundukları 28 bin 800 imzalı yasa teklifinin komisyonlarda gündeme alınmaması üzerine harekete geçen aktivistler, Ankara İdare Mahkemesi’nde TBMM’yi dava edeceklerini duyurdu.
Yurttaş Hareketi üyeleri, çevreye yönelik ağır tahribatların ve doğa katliamlarının Türk hukuk sistemine dahil edilmesi için ilginç bir mücadeleye başladı. “Asiller olarak ülkemize sahip çıkıyoruz” diyerek başlayan bu tarihi dava, çevre katliamlarının önlenmesi ve ekokırım suçunun Türk iç hukukunda cezai yaptırımlara tabi tutulması hedefini amaçlıyor. Hareketin temsilcileri, “Vekiller işini yapmadı, biz asiller olarak bu sorumluluğu üstlendik.” diyerek mücadelelerinin önemini bir kez daha vurguladı.
Ekokırım Yasası çalışmaları Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj felaketinin ardından başladı. Marmaraereğlisi’nden yola çıkan ilk kervan, Marmara’nın bir ekokırım suç mahalli olduğuna dikkat çekmiş, çevre örgütleri, akademisyenler ve aktivistlerle birlikte sesini duyurmuştu. 500’ü aşkın sivil toplum örgütü, meslek odası ve İstanbul, İzmir, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır ve Tekirdağ barolarından destek alıyor. Hareket, gelecek kuşaklar için tarihi bir adım sayılıyor.
////////
TRAKYA’YI UÇAKSIZ BIRAKMAYIN
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; Çorlu Havalimanı’nın sıkıntılarını gündeme getirdi. İktidarın “Size müjde, Çorlu Havalimanı’nı Atatürk Havalimanı yapıyoruz, Türkiye’nin her yerine uçacaksınız.” diye verdiği sözü tutmadığını vurgulayan Aygun, “Havalimanı var, ama uçuş yok! Oda başkanlarımız yolcu garantisi verdiler, ama mevcut tur şirketi uçmak istemiyor. Çözüm bekliyoruz.” dedi. Aygun, hızlı tren için de bağlantı hatları istendiğini kaydetti.
////////
SEN BIRAK HALEP’İ, KIBRIS’I VE ADALARI KORU
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Suriye’de yaşanan son olaylarla ilgili dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Silahlı muhaliflerin Halep şehir merkezine girmesinin ardından Türkiye’de bir kesiminin “Halep’i alıyoruz” şeklinde sosyal medya paylaşımları yaptığını ifade eden Baş, “Halep’i HTŞ alıyor! Sen bırak Halep’i almayı, sen Kıbrıs’ı koru, sen adalarını koru, Misak-ı Milli sınırlarını koru!” dedi.