İKTİDAR YOKSULLAŞMAYI TETİKLİYOR!

24 03 2025
211 kez okundu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların tüketici kredisi borcu 2 trilyon 230 milyar TL, kredi kartı borcu ise 1 trilyon 981 milyar TL olarak kaydedildi. Toplamda vatandaşların bankalara olan borcu 4 trilyon 231 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam, 7 Mart haftasında 4 trilyon 183 milyar TL iken, sadece bir hafta içinde 48 milyar TL artış gösterdi. Ocak ayının ilk haftasında ise toplam borç 3 trilyon 976 milyar TL seviyesindeydi. Vatandaş yılbaşından buyana bankalara 255 milyar TL daha borçlandı.” diye konuştu.
TAKİBE DÜŞEN BORÇLAR HIZLA ARTIYOR
Vatandaşların bankalara olan borçları içinde ödenemeyen ve takibe alınan tutarların da artış eğiliminde olduğunu belirten CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Ocak ayının ilk haftasında takibe düşen borç tutarı 116 milyar TL iken, 14 Mart haftasında bu rakam 30 milyar TL artarak 146 milyar TL'ye yükseldi.” dedi.
KREDİ VE KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYENLERİN SAYISI ARTIYOR
2024 yılının ilk ayında kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 178 bin iken, 2025 yılının ilk ayında bu sayının 60 bin kişi artarak 238 bine ulaştığını ifade eden Gürer, “Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 2024 yılının başında 118 bin kişi iken, 2025 yılının ilk ayında 76 bin kişi artışla 194 bine yükseldi. Toplamda kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı, 2024 yılının ilk ayında 194 bin iken, 2025 yılının ilk ayında 303 bin kişiye çıktı.” şeklinde konuştu.
YENİ KREDİ VE KREDİ KARTI KULLANICILARI ARTIYOR
Gürer, “2025 yılının ilk ayında 124 bin kişi ilk defa kredi kullanırken, ilk defa kredi kartı kullanan kişi sayısı ise 167 bin oldu. Bu veriler, vatandaşların nakit ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmaya yöneldiğini gösteriyor. Borçlanan vatandaşın geliri temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyince mecbur borçlanıyor.” dedi.
TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN BİLE BORÇLANILIYOR
Gürer, “14 Mart haftasında kredi kartlarından yapılan harcamaların 346 milyar 40 milyon TL olduğu belirtildi. Bu harcamaların 106 milyar 743 milyon TL'si gıda, market ve yemek gibi temel ihtiyaçlar için kullanıldı. Toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 30’unu temel gıda harcamaları oluşturuyor. Temel ihtiyaçlar için borçlanma, ekonomik krizin derinleştiğine işaret ediyor. Gıda ve market harcamaları, genellikle esnek olmayan harcamalar kategorisinde yer alır. Yani bu harcamalar, gelir ne kadar düşerse düşsün, vatandaşlar tarafından yapılmak zorundadır. Bu nedenle, bu harcamaların kredi kartıyla finanse edilmesi, halkın satın alma gücündeki ciddi bir erimeyi göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
İCRA DOSYALARINDA ARTIŞ
İcra dairelerine gelen dosya sayısının da dikkat çekici bir artış gösterdiğini belirten CHP’li Gürer, “Bu yıl 2 milyon 401 bin 514 yeni icra dosyası gelirken, geçen yılın aynı dönemine göre 72 bin 240 dosya daha fazla kaydedildi. Derdest (devam eden) dosya sayısı ise geçen yılın aynı döneminde 21 milyon 604 bin iken, bu yıl 22 milyon 905 bine yükseldi. Vatandaş ekonomik açıdan çıkmaza sürüklendi. İcra daireleri dosya doldu.” dedi.
Gürer, açıkladığı verilerle ilgili olarak, "Vatandaşlarımız artık temel ihtiyaçlarını dahi borçlanarak karşılamak zorunda kalıyor. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı hızla artıyor. AKP iktidarı vatandaşları düşürdüğü bu olumsuz durumdan bir an önce çıkarmak için çabalamak yerine gündemi değiştirmek için her yolu deniyor ve ülkemizin zararına uygulamalarla sorunlar katlıyor.” ifadelerini kullandı.
//////
26. BİLİŞİM 500 ARAŞTIRMASI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
Çeyrek asırdır Türkiye bilişim sektörünün referans kaynağı olan “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500” için başvurular başladı. Bu yıl “Bakış Açını Değiştir” mottosu ile 26. kez gerçekleşecek araştırmada, en büyük 500 şirket, genel ve faaliyet gösterdikleri alt kategoriler özelinde sıralanacak.
Bilişim sektörünün “Pazar Yeri” olarak kabul edilen Bilişim 500’e başvuran şirketler; Sistem Entegratörü ve İş Ortağı, Dağıtıcı, Türkiye Merkezli Üretici, Uluslararası Merkezli Üretici ya da Üreticinin Temsilcisi olmak üzere 4 ana kategori altında değerlendirecek. Bu kategorilerin donanım, yazılım, hizmet gibi alt tabloları bulunurken özel kategoriler de yine araştırmada yerini alacak.
25 Nisan 2025 tarihine kadar tüm bilişim firmalarının başvurularının alınacağı araştırmanın sonuçları, 7 Ağustos tarihinde düzenlenecek ödül töreniyle açıklanacak. 

Whatsapp