HAYVAN VARLIĞINDA KENDİMİZE YETMELİYİZ!
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Türkiye'de tarım sektörü artan maliyetler, yetersiz destek politikaları ve plansız uygulamalar nedeniyle giderek daha fazla dar boğaza sürükleniyor. Üreticinin girdi maliyetleri karşısında direnme gücü azalırken alınan kararlar, çiftçiyi ve hayvancılıkla uğraşanları daha da zor bir sürece sokuyor.” dedi.
Büyükbaş hayvanlara takılan zorunlu kulak küpesi ücretlerine yapılan son dönemdeki yüzde 43,75’lik zammın tartışıldığını söyleyen Gürer, “Türkiye'de yaklaşık 16,5 milyon büyükbaş hayvan olduğu düşünüldüğünde, sektöre yüklenen toplam maliyet önemli bir rakama ulaşmaktadır. Bu yeni maliyet kaleminin doğrudan üreticinin cebinden çıkmadığı öne sürülmektedir. Kulak küpesi ücretinin üreticiye ödenmesi gereken devlet desteklerinden mahsup edilerek kesileceği belirtilmektedir. Yem fiyatları yüzde 80’e yakın artmış, veteriner ve ilaç giderleri yüzde 100’ü aşan oranlarda yükselmiş, akaryakıt fiyatları yüzde 120 artmıştır. Çiğ süt üreticisinin maliyetleri hızla yükselirken satış fiyatları maliyet artışına oranla geride kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
DESTEKLER YETERSİZ
CHP’li Gürer, hayvancılıkta yeterli destek verilmemesi ve yanlış politikalar nedeniyle birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin sektörden çekilmek zorunda kaldığını vurgulayarak, “Türkiye'nin hayvancılık alanında kendine yetebilen bir ülke olması gerekirken, son yıllarda artan ithalat politikaları ve üreticiyi desteklemeyen kararlar nedeniyle dışa bağımlılık giderek artmaktadır. Son yıllarda hayvancılık sektörüne verilen teşviklerin toplam miktarı, girdi maliyetlerindeki artışa oranla yeterli değildir. Özünde hayvancılık politikasının temel amacı, üretimi artırmak ve üreticiyi desteklemek olmalıdır. Ülkemizde hayvancılığın sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararların üretici üzerindeki etkilerinin tüm yönleriyle araştırılması, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bu konuda Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.” dedi.
///////
İTTİFAKLAR ÜSTÜ İTTİFAK
Hak ve Adalet Partisi Ulusal Genel Başkanı Yiğit Zeki Öztürk, 36 parti tarafından ittifaklar üstü bir ittifakın kurulduğunu açıkladı. Kimler mi ittifak oluşturdu? Namık Kemal Zeybek (Ata Parti), Vecdi Öz (Adalet Partisi), Rifat Serdaroğlu (Doğru Parti) ve Sadettin Tantan’ın (Yurt Partisi) kurdukları, 4 partili Kurtuluş İttifakı ile 24 partinin kurduğu Ulus İttifakı ve 8 partinin kurduğu Türkiye İttifakı’nı kuran partilerin Genel Başkanı Öztürk, hafta sonu Ankara Gür Kent Oteli’ndeki iftarda bir araya gelerek ittifaklar üstü ittifakı kurma konusunda anlaştı.