BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİNE PAKOP KURULMASIN
Ergene’nin Karamehmet Mahallesi’nde 3 milyon metrekare tarım alanına kurulması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesine (PAKOP) ilişkin, Çorlu Belediyesi, Ergene Belediyesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesinde açılan ÇED başvurusunun iptali davasında alınan kararın Danıştay 4. Dairesi tarafından bozularak tekrar Tekirdağ 1. İdare Mahkemesine gönderilmesi üzerine, istenen ek bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. PAKOP’a karşı çıkan Ergene Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Trakya Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevgi ve çevre gönüllüleri de bölgede itirazlarını dile getirdi.
Devrim’e özel açıklamalarda bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili ve aynı zamanda Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun, PAKOP’un birinci sınıf tarım arazisine kurulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. “İçim acıyor” diyerek sözlerine başlayan Aygun, “Sevinmiştik ama siyaset yine burnunu soktu. Burasını PAKOP’a tahsis etmek için her türlü manevrayı yapıyorlar ama biz buradayız. Bilirkişi gelecekti ancak ne gelen var ne giden! Mücadelemizi sürdüreceğiz.
‘SANAYİYE KARŞI DEĞİLİZ AMA ARAZİLERİ KORUMAK BOYNUMUZUN BORCU’
Ergene’deki bu alan tarımsal sit alanıdır. Bu bölgede şerh var, korunması gereken bir bölge olduğu için ama biz bunu bir türlü anlatamıyoruz. Biz sanayiye karşı değiliz. Tekirdağ Valiliği’nin almış olduğu karar var. OSB’ler yüzde 75 dolmadan yeni bir OSB’nin açılmasına izin verilmeyecek. Biz de biliyoruz, yetkililer de biliyor. Sağır sultan da biliyor. Gidin bu PAKOP’u başka yere yapın diyoruz ama birinci sınıf tarım arazisine yapılmak isteniyor. Burada arpa, yulaf, ayçiçeği ekili araziler var. Yazık günah değil mi?” diye sordu.
‘BURASI DİNGO’NUN AHIRI DEĞİL’
Yetkililere seslenen Aygun, “Azıcık vicdanınız, Allah korkunuz varsa sakın yanlış bir şey yapmayın. Ben terimin son damlasına kadar bu işin takipçisiyim. Danıştay 1. Dairesi’ndeki arkadaşlara sesleniyorum; Tekirdağ’dan elinizi çekin. Kim ne yaptı bilmem ama Tekirdağlı hemşehrilerimiz kanserden kayıp vermekten bıktı. Biz sanayiye karşı değiliz ama tarım arazilerini de korumak boynumuzun borcudur. Burası bize atalarımızdan miras kaldı. Gidin karşıda alan var oraya yapın, kimsenin bir şey dediği yok. Burası Dingo’nun ahırı değil öyle kimse elini kolunu sallayarak gezemeyecek artık.” diye konuştu.
'ERGENE BELEDİYESİ’NDEN NEDEN KİMSE YOK?'
CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercüment Tuncay ise, “Geçmiş dönemlerde bilirkişilerin vermiş olduğu raporlara göre burası birinci sınıf tarım arazisi. Gelen inceleme raporlarında canlı solucan örneği çıkmıştı. O zaman demiştik ki toprakta canlı yaşayabiliyor. Bu toprakta üretim var, verimlilik var. Geçmiş dönemlerde de zaten buraya ot ekildi, biçildi. Bu dönemde de aynı şekilde 2 bin 825 dönümlük alanda ot ekimi gerçekleşip mayıs ayında biçildi. Hemen alt tarafında da arpa ve yulaf yetiştiriciliği yapılıyordu. Onlar da biçildi. Demek ki bu tarım arazileri birinci sınıf tarım arazisi ve verimliliği yüksek. Bizler kesinlikle istihdama karşı değiliz. Yapılan işlemin karşısındayız. Plastik sanayi organize demek kanserojen demek. Ne üreteceği belli değil. İnanın ki burada yaşayan vatandaşlar artık buradan uzaklaşıp başka yere göç etme derdinde. Bizler geçmiş dönemlerde olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yine bu mücadelenin içerisindeyiz. Geçmiş dönemlerde Ergene Belediyesi çevresel risk yaratacak tüm faktörlerin karşısındaydı ama şu anda Ergene Belediyesi’nin hangi temsilcisi burada? Davalı olan Ergene Belediyesi’nin avukatı buraya katılacak mı? Geçmiş dönemde muhtarlık yapan geçmiş dönemde sivil toplum kuruluşundayken bizim yanımızda olanlar şu an yanımızda değil. Şu an kendileri belediye meclis üyesi olmuş kendi menfaatlerinin derdinde. Biz Ergene ve vatandaşımızın menfaati için her zaman mücadele edeceğiz.” diye konuştu.
‘ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI BU AMAÇ İÇİN Mİ YAPILDI?’
CHP Ergene İlçe Kadın Kolları Başkanı Özlem Akın da, dikkatini çeken noktaya değinerek, “Burada bir arazi toplulaştırma yapıldı. Acaba bu toplulaştırma özellikle bu amaç için mi yapıldı?” diye sordu. Buradaki verimli arazinin yok edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Akın, “Elimizden geldiğince sonuna kadar savaşacağız. Yetkililerden doğru adımlar atmalarını bekliyoruz.” dedi.
Görevlendirilen bilirkişilerce bölge 10 ayrı yerden, farklı derinliklerden alınan numunelerin ardından oluşturulacak bilirkişi raporuyla mahkemenin vereceği karar bekleniyor.
Hüseyin TAYYAR