BALKANLARDAN BİR HAYRETTİN GAŞ GEÇTİ
Türklük şuuruyla eğitim, medya ve sanat alanındaki hizmetleri unutulmayacak. 1970’lerde Robert Kolejli bir grupla Balkan turuna çıktığımızda eğitimci Hayrettin Gaş’la tanışmıştık. Türkçeyi mükemmel konuşuyordu; ayrıca Matematik ve Fizik öğretmeniydi. Balkan dillerinden yaklaşık sekizini ana dili gibi konuşuyordu; buna İngilizce, Almanca, Sırpça ve Rusça da dahildi. Bir ‘derya denizdi’. Tito zamanında Türkçe Tan gazetesi çıkıyordu; gazete ve idarehanesini gösterdi bize, öz Türkçe bilen Türk gazetecilerle tanıştırdı. Bizden önce Tan’ı Ecevit de gezmişti. O zaman var olan Priştine’deki Türkçe Televizyonun editörü idi Hayrettin Gaş, Kosova’da Türkçe medyanın gelişmesine olduğu kadar halkın haberdar edilmesine de katkıda bulunuyordu. ‘Engin bilgisi ve gazetecilikte sergilediği profesyonelliği ile her zaman genç nesillere örnek olmuştur’ diye tanıttılar bize.
Gilan’da öğretmenlik de yapan Gaş, Kosova’nın seçkin Türk aydını olarak, Türk toplumunun gelişmesine de önemli katkıları bulunuyordu. Saygın bir kişiliğe sahip olan Gaş, Türkiye’deki sanatçılarla sürekli irtibat halinde idi. Gaş’ı iki hafta önce kaybettik, Gilan Merkez camisinde kılınan namazdan sonra Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildiğini öğrendik.
Kosova Demokratik Türk Partisi Gilan-Dobırçan Şubesi’nden başsağlığı mesajı şöyleydi:
“Gilan’da Türkçe eğitimin devamlılığı ve Türk toplumunun gelişimine yıllarca büyük katkılar sağlayan Hayrettin Gaş’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Hayrettin Gaş’ın sahip olduğu güçlü Türklük bilinciyle, eğitim, medya ve sanat alanında toplumumuza sunduğu hizmetler, özellikle Gilan halkı tarafından daima hatırlanacaktır.”
Yenilikçi Türk Hareket Partisi mesajında diyor ki:
“Başta Gilan’da Türkçe eğitimin devam etmesi ve Türk toplumunun gelişimi için yıllardır büyük emekler sunmuş Hayrettin Gaş’ın vefat haberini derin üzüntüyle almış bulunmaktayız. Sahip olduğu Türklük şuuruyla; toplumumuza eğitim, medya ve sanat alanında sunmuş olduğu hizmetler başta Gilan halkı olmak üzere toplumumuz tarafından hiçbir zaman unutulmayacaktır.”
Yalçın Bayer’in Hürriyet’teki köşesinden…
/////////
‘ALİ NUMAN KIRAÇ’ KİTABI YAYIMLANDI
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’nın yeni kitabı ‘Atatürk’ün Ziraat Mühendisi Ali Numan Kıraç’ yayımlandı. Hulusi Turgut’un kaleme aldığı biyografide, Atatürk’ün isteğiyle ABD’de modern tarım eğitimi alan Türkiye’nin ilk ziraat mühendislerinden olan ve tarımda ‘Türk mucizesi’nin öncülüğünü yapan ünlü iş insanları İnan Kıraç ile merhum Can Kıraç’ın babası Ali Numan Kıraç’ın hayat öyküsü, dönemin siyasi ve ekonomik manzarasıyla ilişkilendirilerek anlatılıyor.
Balkan kökenli olan Ali Numan’ın ‘Kıraç soyadını’ Atatürk vermişti. Kitabın ön sözünü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yazdı. Süleyman Demirel ve Cavit Çağlar’la ilgili kitapları olan Hulusi Turgut’un, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Akşam, Güneş, Günaydın, Tercüman ve Yeni Yüzyıl’da çok sayıda araştırma ve belgesel yazı dizileri yayımlandı.
/////////
ÇANAKKALE JEOTERMAL İSTEMİYOR!
Çanakkale’deki 36 adet jeotermal alan ihalesinin iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları tarafından toplanan 1500’e yakın imza, Çanakkale İl Özel İdaresi’ne teslim edildi. Çanakkaleliler de illerinde JES istemiyor.